Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka

Mitä julkaisulle tai julkaisulla saa tehdä mitä ei?

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän oikeutta päättää teoksensa käytöstä, jolloin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tästä on kuitenkin lailla säädettyjä poikkeuksia, jotka sallivat esimerkiksi kopioimisen yksityiseen käyttöön ja siteerauksen.

Tekijänoikeuslaki (1961/404) (linkki avautuu uuteen välilehteen) ja -asetus säätelevät julkaisujen (julkaistujen teosten) käyttöä. Tekijänoikeuteen liittyvät asiat eivät ole aivan yksinkertaisia, joten niihin on hyvä perehtyä.

Elektroninenkin aineisto on tekijänoikeuslain suojaamaa. Kuitenkin esimerkiksi lainatusta kirjasta saa tehdä kopion yksityiseen käyttöön (Tekijänoikeuslaki 12§)

Sitaattioikeus tarkoittaa, että ”Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa.” (Tekijänoikeuslaki 22 §). Hyvän tavan mukaisuudella tarkoitetaan sitä, että lainauksella on oltava asiallinen yhteys työhön, jossa lainausta käytetään, ja siteerattaessa lähde on aina mainittava.

Jos kopioi toisen tuottamaa tekstiä omaan työhönsä ilman asianmukaista lähdeviitettä, syyllistyy plagiointiin. Lue kohdasta Viittaaminen ja lähdeluettelo, mikä on viittaamisen ja plagioinnin ero.

Saako teoksia ladata omaan käyttöön Internetistä?

Teoksia saa ladata omaan käyttöön Internetistä, jos ne on siellä saatettu yleisön saataviin laillisesti.

Omaan käyttöön voi siis kopioida ja ladata, mutta esimerkiksi omalle web-sivulle ei. Linkin toisen teokseen saa tehdä.

Kuitenkin esim. kirjaston hankkimat elektroniset kirjat ovat erillisten sopimusten alaista aineistoa ja niitä ei voi ladata pysyvästi omalle koneelleen. E-kirjoista voit tallentaa tai tulostaa mahdollisesti yksittäisiä lukuja.

Kirjaston hankkimien elektronisen julkaisujen (e-kirjojen, e-lehtien, hakuteoksien, sanakirjojen) ja tietokantojen käyttöä säätelevät erilliset sopimusehdot. Käyttöehdot poikkeavat aineistoittain. Aineistokohtaiset FinELib-aineistojen käyttöehdot (linkki avautuu uuteen välilehteen) löytyvät Kansalliskirjaston sivuilta tai UEF-Primosta k.o. tietokannan tarkemmissa tiedoissa kohdasta Huomautus käyttöehdoista.

Mitä saa tehdä (yleensä)? Mitä ei saa tehdä (yleensä)?

Pääsääntöisesti sallittua on:

  • selailla ja tehdä tiedonhakuja
  • katsella aineistoja rajoittamattomasti näyttöruudulta
  • kohtuullisessa määrin tulostaa paperille tai tallentaa hakujen tuloksia omaan opiskelu- tai tutkimuskäyttöön (ei-kaupalliseen tarkoitukseen)
  • lähettää sähköpostitse tai paperikopioina yksittäisiä artikkeleita toiselle henkilölle henkilökohtaiseen käyttöön tieteellisen kommunikoinnin nimissä
  • jos teet oppimisympäristöön tai www-sivulle (tai muuhun julkiseen palveluun) linkin elektroniseen artikkeliin, e-kirjan kappaleeseen tms.,  aineiston käyttäjän käyttöoikeus on erikseen tarkistettava!

Pääsääntöisesti sallittua ei ole:

  • käyttää aineistoa tai osaa siitä kaupallisiin tarkoituksiin
  • levittää, myydä tai muokata aineistoa tai tehdä siitä johdannaisteoksia tai antaa aineistoa muille kuin sen käyttöön oikeutetuille henkilöille
  • poistaa tai muuttaa aineistossa olevia tekijöiden nimiä tai kustantajan tekijänoikeusmerkintöjä tai muita tunnistetietoja tai kieltoja
  • käyttää ohjelmistoja, jotka automaattisesti haravoivat aineistoja
  • järjestelmällisesti kopioida tai tulostaa aineistoa paperille tai julkaista aineistoa uudelleen muussa muodossa
  • tallentaa omalle laitteelle suuria määriä järjestelmällisesti (esim. lehtien kokonaisia numeroita tai vuosikertoja) tai laittaa esimerkiksi omalle nettisivulle tai muuhun julkiseen palveluun

Lisätietoja e-aineistojen käytöstä löydät kirjaston kotisivuilta.

Kuka saa käyttää sähköisiä aineistoja?

Lisensioidut elektroniset aineistot ovat Itä-Suomen yliopiston perus- ja jatko-opiskelijoiden, avoimen yliopiston opiskelijoilla sekä yliopiston ja KYSin henkilökunnan käytettävissä yliopiston ja KYSin verkoissa sekä etäyhteydellä kotimikroilla, Lisäksi käyttöoikeus on joillakin tarkoin määritellyillä erillis- tai erikoistumiskoulutusryhmillä.

Ulkopuoliset asiakkaat saavat käyttää aineistoja yliopiston verkossa ja kampuskirjastoissa.

Tutkimusetiikka

Yliopisto noudattaa tutkimustoiminnassaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan laatimia tutkimuseettisiä ohjeita. Lisätietoa löydät UEF:n tutkimusetiikan sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen).

Kamun Opiskelijan käsikirjassa, kerrotaan Itä-Suomen yliopiston Opetuksen ja opiskelun eettiset ohjeet (linkki avautuu uuteen välilehteen), jotka ohjaavat opiskelun, opetuksen ja tutkimuksen etiikkaa ja hyvää tieteellistä käytäntöä.

Tutkimusetiikan periaatteet koskevat niin tutkijoita, opettajia kuin opiskelijoita. Itä‐Suomen yliopisto on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) (linkki avautuu uuteen välilehteen) ohjeita hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Hyvään tieteelliseen käytäntöön kuuluu:

  • Toimintatapoina rehellisyys, huolellisuus ja tarkkuus tutkimuksessa, tulosten tallentamisessa ja esittämisessä sekä tutkimusten ja niiden tulosten arvioinnissa
  • Eettisesti kestävät tiedonhankinta-, tutkimus- ja arviointimenetelmät sekä avoimuus tulosten julkaisussa
  • Muiden tutkijoiden työn ja saavutusten asianmukainen huomioon ottaminen
  • Tutkimuksen suunnittelu, toteutus ja raportointi tieteelliselle tiedolle asettettujen vaatimusten mukaan
  • Tutkimusryhmän jäsenten asema, oikeudet, osuus tekijyydestä, vastuut ja velvollisuudet sekä aineistojen säilyttäminen ja käyttöoikeudet on määritelty ennen tutkimuksen alkamista tai tutkijan rekrytointia
  • Tarvittavat tutkimusluvat on hankittu ja tietyillä aloilla vaadittava eettinen ennakkoarviointi on tehty
  • Rahoituslähteiden ja sidonnaisuuksien ilmoittaminen
  • Hyvä hallintokäytäntö sekä henkilöstö- ja taloushallinto