Rajaaminen

Haun rajaus

Tarkenna hakutuloksesi ensin hakusanoilla ja niiden yhdistelmillä niin, että aihe on mahdollisimman kohdallaan. Käytä vasta sitten julkaisutyyppi- ja kielirajauksia.

Rajausmahdollisuudet vaihtelevat tietokannoittain. Yleisimpiä tietokannoissa käytettyjä rajaustoimintoja ovat:

  • Aika: julkaisuvuosi, jossain jopa kuukausi- ja päiväkohtainen rajaus mahdollinen
  • Kieli: alkuperäinen julkaisukieli
  • Aineistotyyppi: artikkeli, kirja, konferenssijulkaisu, arvostelu, opinnäyte (väitöskirja), jne.
  • Dokumenttityyppi: artikkeli, kirjan luku, tutkimusraportti, testi, jne.

Useissa kansainvälisissä tietokannoissa ja UEF-Primon kansainvälisten artikkeleiden haussa voi tehdä rajauksen tieteellisten lehtien artikkeleihin / vertaisarvioituihin artikkeleihin (scholarly / peer reviewed). Tämä on tärkeä rajaus!

Hyvä lähtökohta voi olla suurikin viitejoukko, jota lähdet jälkikäteen rajaamaan. Joissakin tietokannoissa (esim. UEF-Primo, ERIC) kannattaa vertaisarviointi- ja aikarajaus tehdä heti alkuun, jos haluaa niiden pysyvän voimassa seuraavissakin hauissa.

Tässä on UEF-Primon rajausvalikko kansainvälisten artikkeleiden hausta. Kirjastoaineistojen (kirjat, lehtinimekkeet) haussa valikko on hieman erilainen.

Kuva: UEF-Primon kansainvälisen artikkelihaun rajausvalikko.

Monissa tietokannoissa haun voi rajata koskemaan vain kokotekstiartikkeleita (full text). Hakutulos ei silloin ole likimainkaan kattava, mutta saat artikkelit kokonaisuudessaan luettavaksesi. Muista kuitenkin, että jäljityslinkkiä seuraamalla voit usein saada artikkelin luettavaksesi toisen tietokantapalvelun kautta!

Kuvakaappaus. Kuva Find it -linkistä, joka linkittää aineistoja UEF-Primon tietokantojen välillä.

Katso myös vinkkejä seuraavasta osiosta: Tiedonhaun arviointi: Onnistuiko hakusi!