Internetin tiedonlähteet

Hakukoneet, kuten Google, Yahoo tai Bing, ovat erinomaisia yksittäisen faktatiedon hakemisessa. Katso osiosta Google ja Google Scholar, miten  voit parantaa hakutulosta hakukoneilla.

Aihehakemistojen ja portaalien sivustoilta löytyy valikoituja ja usein myös sisällöltään analysoituja ja arvioituja aineistoja. Niiden kautta pääsee luotettavien tiedontuottajien sivuille.

Tutkimusrekistereihin on koottuna tieteenalojen tutkimus- ja kehittämistyötä. Itä-Suomen yliopiston tutkimustietokanta on UEF-SoleCRIS (linkki avautuu uuteen välilehteen) (Current Research Information System).

Tiedejatutkimus.fi (linkki avautuu uuteen välilehteen) on opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tarjoama palvelu, joka kokoaa ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta, tutkimusjärjestelmästä, julkaisuista ja tutkimushankkeista. Palvelu tarjoaa tilastotietoa tutkijoista, rahoituksesta ja julkaisujen tieteellisen vaikuttavuuden kehityksestä. Palvelu on otettu käyttöön kesäkuussa 2020,  ja sitä kehitetään vaiheittain.

Tiedejatutkimus.fi kattaa yliopistojen ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisut vuodesta 2011 ja ammattikorkeakoulujen julkaisut vuodesta 2012. Jonkin verran julkaisuja on saatavilla takautuvasti. Julkaisutietoja on saatavilla rajoitetusti on myös tutkimuslaitoksista.

Julkaisutietoja koskevia tilastollisia analyysejä on mahdollista tehdä Vipunen-raportointiportaalissa (linkki avautuu uuteen välilehteen), joka sisältää julkaisutietojen ohella muutakin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen toimintaan liittyvää dataa.

Järjestöjen, organisaatioiden ym. toimijoiden sivustot voivat olla hyvä tiedonlähde. Niistä löytyy myös organisaatioiden omia e- julkaisuja tai tietoja niistä.

Esimerkkejä aihehakemistoista ja sivustoista (linkit avautuvat uuteen välilehteen):

  • Makupalat – Yleisten kirjastojen ylläpitämä monialainen aihehakemisto, josta löytyy runsaasti myös kasvatustieteen ja opetuksen tiedonlähteitä. Painotus on arkitiedossa, ei tieteellisessä. Aihealueet menevät yleisten kirjastojen hyllyluokituksen mukaan: mm. Työ ja koulu, Taiteet, Musiikki, Vapaa-aika (-> käsityö ym. ), Koti (ruokakulttuuri, kuluttaja-asiat), Oppimateriaalit, jne.
  • Opetushallitus  – sisältää myös opetushallituksen julkaisuja, tilastoja ja oppimateriaaleja
  • ePerusteet-palvelusta löytyvät kaikki valtakunnalliset opetussuunnitelmien, tutkintojen ja koulutusten perusteet