Kirjoista saa vakiintuneen ja yleisesti hyväksytyn kokonaiskuvan ja taustatietoa aiheestaan. Vaikka tietokirjat vanhenevat nopeasti, kullakin alalla on myös klassikkonsa, joihin aina viitataan.
Kirjoja kannattaa yleensä hakea hieman omaa aihettaan laajemmin. Kirjassa voi olla asiaa aiheestasi, mutta kokoelmatietokantoihin on harvoin tallennettu edes sisällysluetteloita. Kansainvälisissä sähköisten kirjojen tietokannoissa voit hakea myös kirjojen tekstistä. Näistä esimerkkinä Ebook Central (linkki avautuu uuteen välilehteen) – tai EBSCO Ebook Collection (linkki avautuu uuteen välilehteen).
Jokaisella kirjastolla on oma kokoelmatietokantansa. UEF-Primossa se on käytännössä Kirjaston kokoelmat -hakutyyppi. Järjestelmästä riippuen löytyy tietoja myös:
julkaisusarjoissa ilmestyneitä tutkimusraporteista ja selvityksistä yms.
väitöskirjoista ja muista opinnäytetöistä, myös pro gradu -tutkielmista. Huomaa, että UEF:n gradut on julkaistu 2012 lähtien verkossa. Ne löytyvät UEF eRepository – julkaisuarkistosta, mutta on ladattu myös UEF-Primoon. Vanhemmat gradut löytyvät vain UEF-Primosta.
elektronisista kirjoista
painetuista ja sähköisistä lehdistä (haetaan lehden nimellä)
Kirjastojen kokoelmatietokannoista ei löydy tietoa lehtiartikkeleista tai kokoomateoksiin sisältyvistä artikkeleista, vaan näitä varten on omat artikkelitietokantansa. UEF-Primo on hakupalvelu, jonka kautta voit hakea sekä kirjastoaineistoa että kansainvälisiä artikkeleita.
Kansallinen Finna (linkki avautuu uuteen välilehteen) – suomalaisten kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteinen hakupalvelu
tiedot mm. Suomen yliopistokirjastojen kokoelmiin sisältyvistä aineistoista, tietoja myös avoimista elektronisista aineistoista (siis ei maksullisista)
kun haluat löytää aiheeseesi mahdollisimman kattavasti Suomessa olevaa kirja-aineistoa
kun haluat löytää tutkimuksia, väitöskirjoja tai muita opinnäytteitä, kuten graduja
kun haluat tarkistaa löytyykö etsimäsi teos, kirja tai lehti muualta Suomesta
kun haet suomalaisia artikkeleita
Ebook Central (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Monitieteinen, jatkuvasti täydentyvä. Aineistoa sadoilta kustantajalta, myös karttoja.
EBSCO eBook Collection (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Monitieteinen jatkuvasti karttuva paketti johtavilta akateemisilta kustantajilta
Ellibs (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Kotimaisia sähkökirjoja, myös kurssikirjoja. Varaus mahdollinen, jos kaikki kappaleet ovat käytössä. Hyvät ohjeet sivustolla (mene edellä olevan Primo-linkin kautta Ellibs-palvelun sivulle).
International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Yhteiskunta- ja käyttäytymistieteiden laaja hakuteos, sisältää n. 4000 katsausartikkelia kokoteksteinä ja viitetietoina. Hakuteos tarjoaa kattavan kuvauksen tieteenalojensa historiaan, metodeihin ja nykytilaan.
SAGE Research Methods (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Tutkimusmenetelmäkirjallisuutta kokonaisen tietokannan verran: yli 1000 nimekettä (mm. sarja Quantitative Applications in the Social Sciences QASS eli Little Green Book), 6 sanakirjaa, 11 hakuteosta sekä lehtiartikkeleita ja ohjevideoita.
Sage Knowledge Books and Reference (linkki avautuu uuteen välilehteen) – yli 170 englanninkielistä hakuteosta pääosin yhteiskunta-, käyttäytymis- ja taloustieteistä. Hakuteokset on viety myös UEF-Primon kirjastotietokantaan.
SAGE Reseach Methods (linkki avautuu uuteen välilehteen) – sisältää yli 1000 nimekettä (kirjoja, hakuteoksia, lehtiartikkeleita ja videoita) tutkimusmenetelmien aihealueelta.
Tutkimusmenetelmien verkkokäsikirja (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Tietoarkiston ylläpitämä verkko-oppikirja ja oppimisympäristö, sisltää sekä kvantitatiivisen että laadullisen tutkimuksen käsikirjat
Löydät UEF-Primosta tutkimusmenetelmäkirjallisuutta esim. hakusanoilla ’tutkimusmenetelmät kasvatus*’ tai ’research methods education’.
Finto – suomalainen ontologia- ja sanastopalvelu (linkki avautuu uuteen välilehteen) – avuksi hakusanojen miettimiseen. Kts. erityisesti YSO (linkki avautuu uuteen välilehteen) eli Yleinen Suomalainen Ontologia. Kielet suomi, ruotsi, englanti ja pohjoissaame.
MOT-kielipalvelu (linkki avautuu uuteen välilehteen) – sanakirjoja sekä apuvälineitä kääntämiseen ja kielenhuoltoon
TEPA-termipankki (linkki avautuu uuteen välilehteen) – Sanastokeskus ry: erikoisalojen sanastojen ja sanakirjojen kokoelma
Zotero ja Mendeley – työvälineitä viitteidenhallintaan (linkki avautuu uuteen välilehteen)
Julkaisufoorumi (JUFO) (linkki avautuu uuteen välilehteen) – tieteellisten lehtien ja kustantajien tasoluokitus