Viikon vinkki 36/2021

Tunnetaidot yhteydessä stressistä palautumiseen

Esihenkilönä toimivien tehtävä on vastata työtehtävien organisoinnista ja sujuvuudesta, sen lisäksi huomiota pitäisi kiinnittää työntekijöiden hyvinvoinnin lisäksi omaan hyvinvointiin työssä. Usein näihin tehtäviin käytetään runsaasti aikaa ja niistä myös nautitaan. Asiantuntijatyössä, jossa työn vaatimustaso ja työhön sitoutuminen ovat usein korkealla, on tärkeää aika ajoin tarkastella omia käytössä olevia resursseja. Kun työstä nauttii paljon ja sen takia sille antaa paljon aikaa, on tärkeää oppia rajaamaan ja pyhittämään aikaa myös palautumiselle ja työajan ulkopuoliselle elämälle. Työstä palautuminen on tärkeää sekä työssä jaksamisen että hyvinvoinnin kannalta.

Rajanvetoa työn ja vapaa-ajan välille sekä työstä palautumistaan voi edistää omien resurssien/voimavarojen ja tarpeiden tunnistamisen avulla. Omien voimavarojen ja tarpeiden tunnistamisessa hyvistä tunnetaidoista voi olla hyötyä. Tunnetaidoilla tarkoitetaan kykyä tunnistaa, säädellä ja hyödyntää tunteita.

Tuore tutkimus esihenkilöiden, rehtoreiden ja urheiluvalmentajien tunnetaitoja kehittävästä ohjelmasta osoitti, että hyvät tunnetaidot ovat yhteydessä parempaan stressistä palautumiseen (resilienssiin), arvioon paremmasta työkyvystä kahden vuoden kuluttua sekä työstä palautumiseen. Tunnetaidot toimivat ikään kuin omien tarpeiden suunnannäyttäjinä, kompassina.

Työyhteisössä stressi ja väsymys saattavat purkautua ikävinä tunteina, jotka saattavat vaikeuttaa sujuvaa vuorovaikutusta. Hyvä itsetuntemus ja omien resurssien tunnistaminen voivat auttaa tekemään omannäköisiä valintoja, edesauttaa yhteistyön tekemisen sujuvuutta erilaisten ihmisten kanssa ja pitää yllä hyvinvointia. Tästä näkökulmasta tunnetaitojen myötä voi vahvistaa kykyään tehdä havaintoja omasta tilanteestaan ja ympäristöstä, mikä puolestaan antaa valmiuksia tehdä pieniä hyvinvointia edistäviä valintoja arjessa ja ylläpitää omia voimavaroja pitkällä aikavälillä.

Vinkin tarjosivat Taina Hintsa, terveyspsykologian professori ja Aleksis Aronen, projektitutkija

Vastaa