Viikon vinkki 3/2022

Tuetaan opiskelijan itseohjautuvuutta!

Itseohjautuvuus on jotain, jota vaaditaan opiskelijoilta, mutta harvemmin konkreettisesti opetetaan. Itä-Suomen yliopiston yhteiskuntatieteiden laitoksella havahduttiin tähän ja työstettiin koko yliopiston käyttöön työkalupankki, jonka avulla opettajat voivat auttaa opiskelijoitaan harjoittamaan itseohjautumistaan. Työkalupankki on osa yliopiston laajempaa panostusta opiskelijoiden geneeristen taitojen tukemiseen.

Työkalupankin työstäminen lähti siitä ajatuksesta, että itseohjautuvuus ei ole luonteenpiirre, joka tehokkailla yksilöillä vain sattuu olemaan. Päinvastoin. Se on arkielämästä tuttujen taitojen tietoisesta harjoittamisesta ja hallinnasta seuraava ominaisuus, joka auttaa opiskelijaa hallitsemaan opintojaan ja muutakin arkeaan. Itseohjautuvuuden kautta kertyvä hallinnan tunne voi auttaa vähentämään kuormittavuutta arjessa. Sanomattakin selvää on myös se, että itseohjautuvuus on merkittävä työelämätaito kaikilla aloilla.

Moodleen työstetty taitopankki toimii opintojaksona, jota opettaja voi opettaa haluamansa laajuisena. Se toimii myös opettajan työkalupankkina, josta hän voi integroida taitomoduuleita opintojaksoilleen, vaikkapa ryhmäytymis- ja tiimityö -moduulin ryhmätöitä sisältävälle opintojaksolleen.

Kaikkiaan itseohjautuvuutta tukevia taitoja valittiin mukaan yhdeksän ja jokainen niistä muodostaa oman moduulinsa: verkostoituminen, itsenjohtaminen ja organisointitaidot, opiskelutaidot, ketterät digitaidot, ryhmäytymis- ja tiimityötaidot, kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisutaidot, vuorovaikutustaidot ja hyvinvointitaidot. Jokaisessa moduulissa on infopaketti, jossa opiskelija johdatetaan aluksi tiedostamaan, mitä kyseisellä taidolla tarkoitetaan ja miksi sen harjoitteleminen on tärkeää. Lopuksi annetaan vinkkejä harjoittelemiseen ja innokkaimmille linkkejä lisäinspiraatioon.

Itseohjautuvuuden työkalupankin yhdeksän moduulia: verkostoituminen, itsenjohtaminen ja organisointitaidot, opiskelutaidot, ketterät digitaidot, ryhmäytymis- ja tiimityötaidot, kriittinen ajattelu, ongelmanratkaisutaidot, vuorovaikutustaidot ja hyvinvointitaidot.

Työkalupankki pilotoitiin syksyllä 2021 sekä opiskelijoilla että opettajilla ja se sai varsin innostuneen vastaanoton, joten työtä opiskelijoiden itseohjautuvuuden tukemisessa on nyt askelta sujuvampaa jatkaa!

Lisätietoja voit kysellä työkalupankin työstäneeltä sosiaalipsykologian yliopisto-opettajalta Katja Lötjöseltä (katja.lotjonen(at)uef.fi).

Vinkin tarjosi Katja Lötjönen

PS: UEFlainen, tule mukaan UEFin Ohjauksen ja opiskeluhyvinvoinnin kehittämispäivään 17.2., jossa Katja Lötjönen esittelee itseohjautuvuuden työkalupankkia. Tapahtuma on UEFin sisäinen. Ilmoittaudu 13.2. mennessä.

Vastaa