Viikon vinkki 34/2021

Menikö työ rajattomaksi?

Pandemiavuodet ovat haastaneet työn tekemisen tapoja. Moni on myös joutunut ajattelemaan uudelleen kodin ja vapaa-ajan sekä työpaikan ja työajan välisiä yhteyksiä. Etätyössä on paljon hyvää, mutta kannattaa pysähtyä miettimään sitäkin, tarvitsetko rajoja etätyöhösi. 

Etätyöläiset luovat itse rajoja monin tavoin. Fyysistä rajantekoa on esimerkiksi työlle omistetun tilan rajaaminen kotiin. Aikaan perustuvaa rajantekoa voi edesauttaa lupaamalla viedä koiran kävelylle. Joku rajaa toimintaansa kääntämällä puhelimen äänettömäksi kymmentä vaille neljä. Ehkä työnteon ja vapaa-ajan välillä on tehtävä rajaa myös viestinnällisin keinoin ja määriteltävä, milloin ja miten muu kotiväki voi tulla työn alueelle ja milloin heidän on suorastaan vedettävä etätyöläinen pois sieltä. 

Keskustele itsesi, työyhteisösi ja läheistesi kanssa rajanteon keinoista. 

Viikon vinkin tarjosi Petri Karkkola ja UEF:n psykologian oppiaine, joka järjestää sekä terveyspsykologian erikoistumiskoulutusta psykologeille että terveyspsykologian erikoistumisopinnot terveydenhuollon ammattihenkilöille ja muille asiantuntijoille.

Vastaa