Viikon vinkki 5/2024

H5P-työkalut opiskelijoiden itsearvioinnin välineenä

Käytössämme olevat Moodle-oppimisalustat (eLearn Moodle & DigiCampus-Moodle) mahdollistavat avoimella lähdekoodilla luotujen verkkotyökalujen H5P-sisältöjen lisäämisen sähköisiin oppimisympäristöihin. H5P on noin 60 työkalun kokoelma, minkä avulla voi luoda verkkosisältöjä, oppimateriaaleja ja automaattisesti tarkastuvia tehtäviä (lisätietoa H5P-työkaluista tekstin lopussa olevista linkeistä).

Yksi tapa hyödyntää H5P-sisältöjä, on käyttää niitä opiskelijoiden itsearvioinnin välineenä. H5P-työkaluilla Moodle-alustalle voi luoda esimerkiksi aktivoivia tehtäviä, kuten interaktiivisia videoita, itseopiskelutestejä tai tekstimuotoisia pohdintatehtäviä. Tehtävien avulla opiskelijat voivat kerrata ja pohtia opetussisältöjä sekä arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa.

Tehtävien avulla voi kannustaa opiskelijoita pohtimaan ja arvioimaan omaa oppimistaan. Opiskelijat voivat testata osaamistaan, kun esimerkiksi monivalintatehtävissä oikeat vastaukset tulevat näkyviin, ja halutessaan testit voi tehdä useasti. Esimerkiksi kysymykset kuten “Huomasinko ko. asiat videoluennolta?” tai “Avasinko annetun linkin ja tutustuin sen takana löytyvään materiaaliin?” voivat auttaa opiskelijoita reflektoimaan oppimaansa. Keskeisten sisältöjen nostaminen esiin pohdintatehtävien ja testien avulla auttaa myös valmistautumaan varsinaisiin opintosuoritteisiin, eli esimerkiksi tentteihin tai muihin arvioitaviin tehtäviin. Tehtävien avulla opiskelija voi varmistaa, että on oppinut sisällöt ja voi siirtyä luottavaisin mielin opintojakson sisällöissä eteenpäin.

Alla esimerkkejä H5P-työkaluilla tehdyistä itsearviointitehtävistä ”Landscape Geography and Collaborative Knowledge Creation”-opintojakson kurssialustalta.

Lue lisää H5P-työkaluista:

H5P-sivusto: https://h5p.org/

Mediamaisterin H5P-sivusto: https://help.mediamaisteri.com/h5p

Matleena Laakson video “Johdanto H5P-työkaluihin

Vastaa