Kohti digitaalista ja monimuotoista oppimista: Itä-Suomen yliopiston fasilitaattoritoiminta

Laadittu fasilitaattoriyhteistyössä tuotetun UEFPedawebinaarin alustuksen pohjalta ChatGPT4.0 -sovellusta hyödyntäen.

Yliopisto-opetus on kokenut viime vuosina merkittävän murroksen. Covid-19-pandemian sysäämä digiloikka, hybridimallien yleistyminen ja monimuoto-opetuksen kasvavat tarpeet ovat asettaneet uusia haasteita, mutta myös avanneet ennennäkemättömiä mahdollisuuksia korkeakoulujen opetukselle. Itä-Suomen yliopistossa tähän muutokseen vastattiin perustamalla verkko- ja monimuotopedagogiikan fasilitaattoritiimi, jonka toiminta on ollut uraauurtavaa pedagogiikan ja teknologian yhdistämisessä.

Fasilitaattorit: Muutosagentit opetuksen ytimessä

Fasilitaattoritiimin toiminta on ollut kaksivaiheinen (2021–2022 ja 2023–2024), ja sen tavoitteena on ollut tukea yliopiston opettajia siirtymässä digitaalisiin oppimisympäristöihin. Tiimin jäsenet ovat toimineet linkkinä oman yksikkönsä ja yliopiston tukipalveluiden välillä. Tiimi on edistänyt kollegiaalista yhteistyötä tiedekuntien ja yksiköiden rajat ylittäen. Tämä verkostomainen lähestymistapa on mahdollistanut pedagogisten käytänteiden ja teknologisten ratkaisujen jakamisen sekä luonut foorumin oppimisympäristöjen kehittämiselle, opettajanäkökulmaa unohtamatta.

Konkreettista tukea ja uusia työkaluja

Fasilitaattoreiden työ ei ole jäänyt pelkäksi puheeksi. Esimerkkinä tästä ovat Digiopettajan taitopaketit – kolmiportainen itseopiskelumateriaali, joka tarjoaa opettajille käytännöllisiä välineitä digitaalisen pedagogiikan hallintaan. Tämä yhteistyössä yliopistopedagogisen koulutuksen kanssa laadittu kokonaisuus on saanut kiitosta saavutettavuudestaan, selkeydestään ja pedagogisista perusteistaan.

Lisäksi fasilitaattorit ovat järjestäneet webinaareja, koulutuksia ja työpajoja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Nämä ovat tukeneet opettajia uusien opetuskäytäntöjen omaksumisessa. Esimerkiksi hybridimallien käytännön järjestelyt ja oppimisen arviointiin ja palautteeseen liittyvät klinikat ovat tarjonneet käytännönläheisiä ratkaisuja arjen opetustilanteisiin.

Kansainvälinen kiinnostus ja yhteisöllisyyden voima

UEFin fasilitaattorimalli on herättänyt laajaa kiinnostusta. Kansainvälisillä foorumeilla, kuten Open Education Berlin -konferenssissa ja Times Higher Educationin Digital Universities Europe -seminaarissa, on esitelty tiimin saavutuksia ja verkostoyhteistyön mallia. Tämä kertoo siitä, että UEFin lähestymistapa – jossa pedagogiikka ja teknologia kietoutuvat saumattomasti yhteen – puhuttelee globaalisti.

Tulevaisuuden yliopisto tehdään tänään

Fasilitaattoritiimin toiminta muistuttaa meitä opetustyön arvostuksesta ja opetuksen kehittämisen tärkeydestä sekä siitä, että opetus on vuorovaikutuksessa kehittyvä prosessi. Innovatiivisten oppimis- ja opetusmenetelmien ja teknologisten ratkaisujen tukeminen ei ole vain tämän päivän tarve, vaan se on investointi tulevaisuuteen. Se ei ole vain teknologiaa, se on yhteisöllisyyttä. Opettajien saama tuki, joka yhdistää pedagogiset periaatteet ja teknologiset työkalut, ei vain helpota heidän arkeaan ja tue heidän hyvinvointiaan – se myös varmistaa opiskelijoille laadukkaan ja pitkälle työelämään kantavan oppimiskokemuksen.

Kutsummekin kaikki yhteisömme toimijat – opettajat, opiskelijat, tutkijat, hallinnon, esihenkilöt  – mukaan tähän muutoksen jatkumoon! Vain yhteistyöllä voimme rakentaa tulevaisuuden, jossa oppiminen on monimuotoisempaa, saavutettavampaa ja vaikuttavampaa.

Jatketaan siis yhdessä eteenpäin – askel kerrallaan, vertaistukeen nojaten, kohti parempaa oppimista, sujuvampaa työelämää ja kestävämpää tulevaisuutta!

Vastaa