Viikon vinkki 15/2021

Pakohuone: Allt mellan himmel och jord!

Mitä uutta voisin tarjota etäopetukseen? Miten motivoisin opiskelijoita yhteissuunnitteluun? Miten voisin kehittää opiskelijoiden työelämä- ja ongelmanratkaisutaitoja?

Pakohuoneissa tehtävänä on ratkaista ongelmia, joiden avulla annettu mysteeri ratkeaa tai vaikkapa lukitusta tilasta pääsee ulos. UEF:n oma pakohuonelaboratorio, Sm4rt LOC, taipuu opetukseen kuin opetukseen. Viimeisimpänä hankkeena on toteutettu kielikeskuksen ja opettajankoulutuksen osaston yhteistyössä Pakoruotsi-hanketta, jossa ruotsi on osoittautunut pilottikerroilla vallan toimivaksi sisällöksi pakohuoneen käyttöön.

Pakohuoneympäristö tarjoaa opettajalle käyttöön tilojen lisäksi myös digitaalisia laitteita, jotka mahdollistavat tehtävien moninaisuuden sekä soveltumisen kunkin oppiaineen sisältöihin. Käytössä on esimerkiksi tablet-tietokoneita, virtuaalilaseja, älypuhelimia sekä älyrannekelloja, jotka elävöittävät opetusta sekä tarjoavat tietoa oppimisen edistymisestä.

Villen, Satun ja Maaritin vinkit:

  1. Pakohuoneen voi luoda verkko-opetukseen myös täysin sähköisesti esim. Formsin avulla. Joensuun Mediakeskuksen peda.net-sivustolta löydät vinkkejä tähän.
  2. Katso lyhyt video lukitun word-tiedoston tekemiseen o365-ympäristössä (ei ääniä).
  3. Käy tutustumassa Sm4rt LOC-tilaan Educalla tai katso nettisivuilta esittelyvideo 
  4. Kokoa Sm4rt LOC-tilasta omaan opetukseen välinesarja, jolla voit tehdä omaan luokkaasi pakohuoneen! 
  5. Ideoi yhdessä opiskelijoiden kanssa ongelmanratkaisutehtäviä! 

Vinkin tarjoilivat:

Maarit Turunen, yliopisto-opettaja 

Satu Reinikainen, yliopisto-opettaja 

Ville Tahvanainen, yliopisto-opettaja 

Vastaa