Luukku 7

Karjalaini roštuonkalenteri ~ Karjalane raštavankalendari ~ Karjalaine rastavankalenduaru

7. talvikuuta ~ 7. raštavankuuda ~ 7. talvikuudu

Kirjutannuh Tuomo Kondie

Karjalaisten nuorten jouluperinteet

Nykyaikana karjalaiset ovat hyvin monimuotoinen joukko, ja tuo moninaisuus näkyy myös, kun puhuu karjalaisten nuorten kanssa jouluperinteistä. Niin uskontojen moninaisuus kuin kulttuurien kohtaamisetkin näkyvät nuorten joulutavoissa. On ortodoksista, luterilaista, vanhauskoista eli esikristillistä sekä ateistista joulua. Suomalaisen kulttuurin vaikutus näkyy myös vahvasti monen joulussa. Jotain yhteistä joulunviettotavoissa kuitenkin on, ja kaksi asiaa nousevat ylitse muiden: suku ja ruoka.

Joulua vietetään suvun ja perheen kanssa. Jotkut kokoontuvat yhteen koko suvun voimin serkkuja myöten viettämään joulua, toiset taas vierailevat lähellä asuvien sukulaisten luona jouluaattona. Keskeistä on kuitenkin ajan viettäminen yhdessä, vaikkei tehtäisi mitään erityistä. Ja miksi tarvitsisikaan? Joulunahan on aikaa vain olla.

Toinen toistuva teema on ruoka. Ruoan täytyy olla hyvää ja sitä täytyy olla paljon. Kuten eräs nuori sanoo: ”ruokaa on tehty nii paljon, että sitä syödään seuraava kuukausi pakkasesta”. Ruoka taas on yhtä monipuolista kuin karjalaiset itsekin. Kussakin perheessä on omat tapansa, perinteensä ja mieltymyksensä, mutta perinteiden vaikutus kuitenkin näkyy. Yhteys suomalaisuuteen näkyy vahvana, ja kinkku, piparit ja tortut ovat yleisiä. Samalla myös karjalaiset herkut kuten karjalanpaisti, šipainiekat ja muut piirakat ovat pysyneet suosittuina. Myös kalaa on monessa perheessä tarjolla monenlaisissa muodoissa.

Karjalaisten nuorten jouluvietossa näkyy paljon samoja piirteitä, jotka määrittelevät nykyaikaista karjalaisyhteisöä laajemminkin. Vanhat karjalaiset perinteet säilyvät suvuissa, ja samalla niiden rinnalle syntyy uusia. Kulttuurien kohtaamiset näkyvät tavoissa ja erityisesti suomalaisuuden vaikutus on vahva. Juhlistamistavat ovat monipuolisia ja moninaisia, mutta samalla niitä kehystävät laajemmat teemat, jotka muutenkin ovat karjalaisessa kulttuurissa vahvassa ja keskeisessä asemassa: perhe, suku, yhteisöllisyys ja hyvä ja yltäkylläinen ruoka.